Home -> Medailles -> Tweede Wereldoorlog -> Geheime Orde van Sint Joris

Geheime Orde van Sint Joris

De Geheime Orde van Sint Joris werd eind 1944 te 's-Gravenhage gesticht door de heren Tielens en Coert. De Orde had tot doel gedurende de tijd van bezetting en in de daarop volgende periode van bevrijding de bezettende macht en haar handlangers met alle middelen te bestrijden en zij stond open voor alle officieren en adspirant-officieren van het Wapen der Cavalerie.

Hoewel het doel van de Orde lijkt op een verzetsorde, heeft de Orde in werkelijkheid weinig tot niets met verzet te maken gehad. Veel leden van deze Orde zijn daadwerkelijke verzetsstrijders, maar zij zijn veelal na de bevrijding pas, al dan niet vrijwillig, lid geworden van de Orde.

Het ordeteken van de Geheime Orde van Sint JorisHet Ordeteken bestaat uit een zilveren Johanniter kruis in zwart emaille, met zilveren zwaarden kruislings tussen de armen. Het kruis wordt afgedekt door een zilveren kroon, waaraan de ring voor het neklint zich bevindt.
Op de voorzijde van het kruis bevindt zich een zilveren medaillon voorstellende Sint Joris in gevecht met de draak.
De keerzijde van het kruis bevat een zilveren medaillon met een gekroonde "W" binnen het randschrift "GEHEIME ORDE V. ST. JORIS * 1943 *".

Naar het batonsoverzicht

Het lint van de Orde is zwart, met aan de linkerzijde een baan zwart (smal), rood (smal), wit (smal), oranje (breed) en aan de rechterzijde een baan oranje (breed), wit (smal), licht blauw (smal) en zwart (smal).

De Orde heeft geen enkele officiŽle status en het is in na de oorlog nadrukkelijk verboden om de Orde op de uniform te dragen.


Literatuur

"Statuten van de Geheime Orde van Sint Joris"

Keers, ing. B. (2008, oktober). De Geheime Orde van Sint Joris. Decorare. 20, p. 21-25.