Home -> Medailles -> Vaardigheidsonderscheidingen -> Vaardigheidsmedaille van het N.O.C./N.S.F.

Vaardigheidsmedaille van het Nederlands Olympisch Comité

Ingesteld in 1915 als beloning voor het behalen van de vaardigheidsproeven van het Nederlands Olympich Comité. Deze proeven bestaan uit meerdere proeven op het gebied van lichamelijke vaardigheid (duurloop, vechtsport, atlethiek, zwemmen, etc.) waarvoor een minimaal aantal punten worden behaald.

Bij een eerste voldoende deelneming ontvangt men een bronzen medaille. Bij een tweede deelname een bronzen cijfer twee ; derde deelname een zilveren medaille ; vierde deelname een zilver cijfer vier ; vijfde deelname een gouden medaille ; zesde, zevende, etc. deelname het betreffende Arabische cijfer in goud.

Vaardigheidsmedaille NOC in zilverDe voorzijde vertoont een naar rechts gerichte kop van een Grieks olympisch sporter met een lauwertak langs zijn slapen. Daar omheen het randschrift "VOOR ALZIJDIGE VAARDIGHEID".
De keerzijde is ontworpen door W. Enderman van het atelier van Koninklijke Begeer en toont drie cirkels, éé boven en twee onder, waarin de letters "N", "O" en "C" (Nederlands Olympisch Comité). Tussen de cirkels wordt de ruimte opgevuld door gestyleerde lauwerbladen.
Oorspronkelijk had de medaille een middellijn van 41 millimeter, doch deze werd in 1926 teruggebracht tot 33 millimeter.

Naar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzicht

Het lint is 37 millimeter breed en geheel Nassausch blauw.

Mocht een deelnemer aan de vaardigheidsproeven deelnemen aan een proef die zwaarder was dan benodigt voor zijn categorie, dan mocht deze deelnemer een kroontje in het metaal van de medaille op het lint dragen.

Miniaturen van de medaille zijn bekend met een middellijn van 16 millimeter.


Vaardigheidsmedaille van de Nederlandse Sport Federatie

In 1959 gingen de vaardigheidsproeven over naar de Nederlandse Sport Federatie. Dit was een onderdeel van wat toen verder zou gaan als het NOC*NSF. De eisen bleven hetzelfde, doch de medaille zou van vorm gaan veranderen.

Vaardigheidsmedaille NSF in zilverDe voorzijde vertoont nu een naar links gerichte klimmende leeuw met zwaard en pijlenbundel op een veld met vijf blokken (zoals in het Rijskwapen). Daar omheen het randschrift "VOOR ALZIJDIGE VAARDIGHEID".
Ook de keerzijde veranderde. De letters "N", "O" en "C" werden vervangen door "N", "S" en "F".

Hoewel de eisen niet veranderden, werd het systeem van meerdere toekenningen werd wel iets aangepast. Voortaan zou men bij 10 deelnames een bronzen lauwertak op het lint krijgen. Bij 11, 12, 13, of 14 werden dat een bronzen lauwertak met respectievelijk de Romeinse cijfers I, II, III of IV; bij 15 deelnames een zilveren lauwertak; bij 16, 17, 18 of 19 deelnames een zilveren lauwertak met respectievelijk de Romeinse cijfers I, II, III of IV; bij 20 deelnames een gouden lauwertak; bij 21, 22, 23 of 24 deelnames een gouden lauwertak met respectievelijk de Romeinse cijfers I, II, III of IV; en bij 25 deelnames of hoger een gouden lauwerkrans waarbinnen het aantal deelnames in Arabische cijfers.
Voor zover ik weet wordt het kroontje voor zwaardere proeven niet meer gebruikt.

Naar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzicht

Het lint is 27 millimeter breed en geheel Nassausch blauw.

Miniaturen zijn bekend met een middellijn van 16 millimeter.


Literatuur

Meijer, H.G., C.P. Mulder & B.W. Wagenaar (1984). Orders and Decorations of the Netherlands. Venray: eigen publicatie, p. 140.
Meijer, H.G. & B.W. Wagenaar (2000). Onderscheidingen, Eretekens en Sportprijzen voor Vaardigheid. Venray: eigen publicatie.