Home -> Medailles -> Politie -> Herinneringspenning Hoek van Holland 2009 Politie Rotterdam-Rijnmond

Herinneringspenning Hoek van Holland 2009 Politie Rotterdam-Rijnmond

Op 22 augustus 2009 wordt op het strand bij Hoek van Holland het dancefestival Sunset Grooves gehouden. Op het gratis evenement komen ongeveer 30.000 bezoekers af. Veel meer dan de organisatie en de politie hadden verwacht. Onder de bezoeker bevond zich ook een groep (voornamelijk Feyenoord) hooligans. Deze richten zich na enkele incidenten tegen een aantal agenten in burger, welke onder het lossen van waarschuwingsschoten zich terugtrokken. Nadat ook geuniformeerde agenten belaagd werden en de politie zich, achtervolgd en bekogeld door hooligans, van het festivalterrein terugtrok, is er door de agenten ook gericht geschoten. Hierbij viel één dode en een zestal gewonden. Uiteindelijk werden de relschoppers door politie te paard uiteen gedreven.

De herinneringspenning

Op 10 maart 2010 werd een voorstel ingediend voor het laten slaan van een herinneringspenning voor die agenten, die zich onder moeilijke omstandigheden tijdens de strandrellen in Hoek van Holland buitengewoon hebben ingezet.

Het ontwerp van de penning kwam van de afdeling Communicatie van de Politie Rotterdam-Rijnmond. De penning is uitgevoerd in brons, heeft een middellijn van 50 millimeter en is 3,5 millimeter dik. De voorzijde vertoont het logo van de Nederlandse Politie, met langs de bovenrand "Politie Rotterdam-Rijnmond" en langs de onderrand "waakzaam en dienstbaar".
De keerzijde vertoont in het midden de tekst: "professioneel / en daadkrachtig". Langs de bovenrand: "Hoek van Holland" en langs de onderrand "22 augustus 2009". Aan weerszijden van de tekst aan de onderrand het muntmeestersteken (links) en het teken van de Koninklijke Nederlandse Munt (rechts).

Herinneringspenning Hoek van Holland 2009 Politie Rotterdam-Rijnmond

In totaal zijn er 240 penningen geslagen en uitgereikt. Bij de uitreiking is een oorkonde uitgereikt, met daarop de persoonlijke grond van toekenning. Deze is dus voor elke diender anders.


Literatuur

Met dank aan de heer F. van Riet