Home -> Medailles -> Politie -> Herinneringskruis 1923 Amsterdamse Politie

Herinneringskruis 1923 Amsterdamse Politie

Herinneringskruis 1923 in bronsDit is een 25 millimeter breed vierarmig kruis (een zogenaamd kanonnenkruis), met in het midden een medaillon waarop het naar links gewende hoofd van H.M. Koningin Wilhelmina. Op de armen is, met de klok mee, de tekst "JUBILEUM-FEESTEN" "1923" "AMSTERDAM" "1898" te lezen. Over de verticale en onder de horizontale armen door is een lauwerkrans geplaatst.
De keerzijde is geheel vlak, en zelfs een stempel van de fabricant (Koninklijke Begeer, Voorschoten) ontbreekt.

Naar het batonsoverzicht

Het hangt van een 23 millimeter breed lint, in de kleuren rood en zwart. Het is mogelijk dat de kleuren van het lint omgekeerd zijn, dit kan komen door onwetendheid van de drager, maar ook doordat de drager het lint heeft omgekeerd vanwege verkleuring of bevuiling van de voorzijde.

Het Herinneringskruis is in de volgende aantallen verleend:

Goud was voor de burgemeester en de hoofdcommissaris, zilver voor de commissarissen en gelijkgestelden, brons voor de overige rangen. Voor zowel het gouden als het zilveren kruis zijn namenlijsten beschikbaar. De onderscheidingen werden in de personeelsdossiers van de Amsterdamse politie-ambtenaren bijgeschreven. Onderscheidingen aan de Rijksveldwacht, rechercheurs van andere korpsen en de Havendienst zijn echter niet meer te achterhalen.

Van het zilveren en bronzen Herinneringskruis zijn miniaturen bekend, in de breedte van 16,6 millimeter.


Literatuur

"Voor trouwe plichtsbetrachting - onderscheidingen van de Nederlandse Politie", E.H. Müller, Blokker, 2004