Home -> Medailles -> Trouwe dienst -> Medaille voor trouw Huispersoneel van de Nederlandsche Vereeniging van Huisvrouwen

Medaille voor trouw Huispersoneel van de Nederlandsche Vereeniging van Huisvrouwen

De Nederlandsche Vereeniging van Huisvrouwen werd op 17 december 1912 opgericht met als doel 'de belangen van de Nederlandse huisvrouw als zodanig te behartigen.'

In 1914 kwam binnen de afdeling Amsterdam het idee op om een medaille voor langdurige, eerlijke en trouwe dienst in te stellen voor huishoudend personeel. In eerste instantie werden medailles toegekend voor 10- of 15-jarigen dienst. In 1921 werd de medaille landelijk getrokken en toegekend voor 12,5, 20 en 25 jaar trouwe dienst. Ook werden beloningen ingesteld voor elke vijf jaar boven de 25 dienstjaren. De medailles waren in verschillende groottes zilver, verguld zilver en goud, afhankelijk van wat de werkgever er voor wenste te betalen. De oorkonde werd door de Vereeniging verzorgd.
Aanvankelijk waren er verschillende medailles voor in- en uitwonend personeel, maar in 1934 werden ook deze categoriën samengevoegd.

Voor bestuursleden en medewerkers van het centraal bureau van de vereniging was een apart ontworpen medaille.

In de loop der tijd is de medaille diverse malen aangepast. Er zijn mij twee types bekend:

Type 1a
Ronde penning. Voorzijde toont een bloemenmand met krans van linten en strikken. Daaromheen een versierde rand met het rondschrift "EERLIJKHEID . TROUW . TOEWIJDING".
De keerzijde heeft een brede versierde rand met een krans van laurierbladeren en 12 bloemknoppen. In de bovenste helft van het vlak staan de initialen "NVvH". Daaronder is ruimte voor het graveren van de naam van de begiftigde en de data van dienstjaren.

Bekend in zilver.

Type 1b
Identiek aan type 1a, doch kleiner.

Bekend in goud en verguld zilver.

Type 2
Ronde penning. Voorzijde toont een oranjeboom met 9 appelen. In de onderste helft loopt een halfronde banderol met het opschrift "EERLIJKHEID - TROUW - TOEWIJDING".
De keerzijde vertoont een brede krans van laurier en eikenloofbladeren. In de bovenste helft van het vlak staan de initialen "NVvH". Daaronder is een krappe ruimte voor het monogram van de begiftigde en de data van dienstjaren.

Bekend in zilver.


Literatuur

"Huisvrouwenvakwerk - 75 jaar Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen", door drs. I. Jonker-de Putter, 1987