Home -> Medailles -> Politie / Onderscheidingen voor verdienste -> Ereteken voor Verdienste Nederlandse Douane

Ereteken voor Verdienste Nederlandse Douane

Het Ereteken voor Verdienste Nederlandse Douane is ingesteld bij Koninklijk besluit van 7 juni 2022, no. 2022001203, en kan worden toegekend in:
goud       aan diegene die:
 1. een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd of zich gedurende een periode van 3 tot 5 jaren in een functie of een rol op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Douane en het Ministerie van Financiën, in nationaal of internationaal verband of,
 2. drager is van het ereteken in zilver en andermaal in aanmerking komt voor het ereteken.
zilver       aan diegene die:
 1. een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd of zich gedurende een periode van 3 tot 5 jaren in een functie of een rol op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Douane en tenminste een ander onderdeel van het Ministerie van Financiën of,
 2. drager is van het ereteken in brons en andermaal in aanmerking komt voor het ereteken in brons.
  brons       aan diegene die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd of zich gedurende een periode van 3 tot 5 jaren in een functie of een rol op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Douane.

  Het Ereteken bestaat uit een achtpuntige ster (regulier octagram) met een middellijn van 35 millimeter en dikte van 3 millimeter. De sterpunten lopen van buiten naar binnen langs de lengteas omhoog in hoog reliëf.
  De voorzijde van het stervormige ereteken toont in het midden in hoog reliëf een gelauwerde caduceus.
  De keerzijde vertoont gecentreerd, van boven naar beneden in reliëf de Latijnse woorden 'HONESTAS, PERITIA, AUDACIA en COOPERATIO' en rondom boven en onder in reliëf 'KONINKRIJK DER NEDERLANDEN'.

  Naar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzichtNaar het batonsoverzicht

  Het lint is 27 millimeter breed. In het midden een oranje baan van 5 mm in oranje gelijk aan de Nederlandse oranje wimpel. Aan weerszijden wordt deze baan geflankeerd door een baan van elk 5 mm uitgevoerd in wit die symbool staan voor het witte doek van de douanebanier. Aan weerszijden worden de witte banen geflankeerd door een baan van elk 3 mm uitgevoerd in het 'Rijkshuisstijl Mintgroen', de formele communicatiekleur van de Douane. Aan weerszijden worden de randen van het lint gekenmerkt door een baan van elk 3 mm uitgevoerd in 'Rijksoverheid (lichter) Blauw', waarmee de Rijksoverheid wordt gesymboliseerd en waarvan de Douane deel uitmaakt. Als alleen de baton gedragen wordt, dan wordt daar een palmtak van de desbetreffende metaalsoort op gedragen.


  Literatuur

  "Besluit van 7 juni 2022, [nr. 2022001203] houdende instelling van het ereteken voor verdienste Nederlandse Douane", Staatscourant 2022, nr. 17254