Home -> Medailles -> Luchtvaartonderscheidingen / Onderscheidingen voor verdienste -> Medaille voor bijzondere verdiensten van de Koninklijke Nederlandse Vereniging 'Onze Luchtmacht'

Koninklijke Nederlandse Vereniging 'Onze Luchtmacht'

De Nederlandse Vereniging 'Onze Luchtmacht' is op 17 september 1948 opgericht en beoogt een band te leggen tussen het Nederlandse volk en zijn luchtmacht. De vereniging verkreeg op 17 september 1958 het predikaat Koninklijk.

Medaille voor bijzondere verdienste

Ingesteld in 1953 ter ere van het 40-jarig bestaan van de Koninklijke Luchtmacht. De onderscheiding wordt ten hoogste éénmaal per jaar, na verkregen toestemming van de minister van defensie, door het hoofdbestuur van de vereniging uitgereikt aan hen, die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse luchtvaart in het algemeen en voor de Koninklijke Luchtmacht en/of de vereniging. Dit kan door zeer bijzondere handelingen als luchtvarende of zich door middel van woord, daad of geschrift op bijzondere wijze te hebben bijgedragen tot de opbouw of de ontwikkeling van de Koninklijke Luchtmacht, danwel op militair-wetenschappelijk luchtvaartgebied op uitzonderlijke wijze te hebben bijgedragen tot een beter begrip van de problemen van de luchtmacht.

Het versiersel is uitgevoerd in zilver en bestaat uit een geheven zwaard, waarover het logo van de Koninklijke Luchtmacht (een naar links vliegende adelaar gedekt door een Koninklijke kroon). Het geheel is geplaatst op een ovale band met het opschrift "VER.ONZE LUCHTMACHT / VOOR BIJZONDERE VERDIENSTEN". De keerzijde is vlak. De totale afmetingen zijn 31 bij 38 millimeter.

Naar het batonsoverzicht

Het 27 millimeter brede lint heeft een brede oranje middenbaan, met aan weerszijden een smalle met wit afgezette rode baan. Aan de boorden bevinden zich brede banen Nassausch blauw. De ophanging van de medaille aan het lint is, voor Nederlandse onderscheidingen bijzonder: namelijk een ornamentale beugel in de zogenaamde Engelse suspender-stijl.

Bij kabinetsrescript van 15 juli 1964, nummer 176, verleende Hare Majesteit de Koningin toestemming om de medaille op de uniform te mogen dragen. Dit werd bij brief van 3 augustus 1964, nummer P 101.532/D, door de minister van Defensie aan de overige ministeries medegedeeld.


Literatuur

Evers, mr. C.H. (2001). Onderscheidingen - Leidraad voor de decoraties van het Koninkrijk der Nederlanden. Amsterdam: De Bataafsche Leeuw.
Keers, B. (2022). De medailleontwerpen van Frans Smits sr. (1946-2003). Zeist: Vereniging Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen, p. 29-30.
Krogt, M.R. van der e.a. (1991). Koninklijk Verenigd. Functie en analyse van een vorstelijk predicaat. Rijswijk: Print Code BV.
Meijer, H.G., C.P. Mulder & B.W. Wagenaar (1982). Orders and Decorations of The Netherlands. Venray: eigen uitgave.
Meijer, H.G. & R. Vis (1997). Vliegerkruis - voor initiatief, moed en volharding. Amsterdam: De Bataafsche Leeuw.