Home -> Medailles -> Draaginsignes -> Waarderingsinsigne Koninklijke Marechaussee

Waarderingsinsigne Koninklijke Marechaussee

Het Waarderingsinsigne Koninklijke Marechausse is ingesteld bij Operationele Instructie 1-11-a van 1 april 2007. De toekenning van de waardering vindt plaats als een KMar-militair of burgerambtenaar, al dan niet in groepsverband, de eer van het Wapen hoog heeft gehouden door

  1. daden van moed;
  2. zelfopoffering en toewijding
  3. of door zeer bijzondere dienstverrichtingen.

Het waarderingsinsgne bestaat uit een ovaal schild, vanaf de onderzijde af tot bijna boven aan toe aan weerszijden voorzien van een over het schild gaande palmtak. Boven aan het schild een uit het schild stekende Koninklijke kroon. Op het schild de springende granaat van de Koninklijke Marechaussee.

Het waarderingsingne kan op individuele basis worden toegekend in brons, zilver of goud. Datzelfde geldt voor de toekenning op groepsbasis. Het insigne op groepsbasis verschilt van het individuele exemplaar door de toevoeging van de letter "G" onder de springende granaat.
In het geval van het gouden insigne is het schild tevens blauw geëmailleerd.

Het bronzen waarderingsinsigne wordt toegekend wanneer iemand voldoet aan één van de drie criteria; bij voldoening aan twee criteria krijgt men het zilveren waarderingsigne en bij drie het gouden. Toekenning van het gouden waarderingsigne levert tevens opname in het Gulden Boek van de KMar op.


Bronnen

Rijpkema, R.W. (2009, maart). Een draagspeld voor moed, zelfopoffering en toewijding, of bijzondere dienstverrichtingen. Decorare. 21, p. 6-11.