Home -> Medailles -> Brandweer -> Herinneringskruis 1874-1924 Brandweer Amsterdam

Herinneringskruis 1874-1924 Brandweer Amsterdam

Begin jaren 1870 heerste er grote ontevredenheid onder de Amsterdamse burgerij over de manier waarop de brandbestrijding in de stad geregeld was. Branden werden geblust door zogenaamde geaffecteerden, die gerecruteerd werden uit de mannelijke inwoners tussen de 18 en 50 jaar, wiens aanwijzing gebeurde door middel van loting. Dit resulteerde in een grootscheepse reorganisatie van het brandweerwezen binnen de stad Amsterdam. Zo ontstond op 15 augustus 1874 de beroepsbrandweer van de gemeente Amsterdam.

Dit was in 1924 reden voor een groep burgers tot oprichting van een "Commissie tot huldiging van de Amsterdamsche Brandweer bij haar 50-jarig bestaan". Op 9 september 1924 werd een grootse huldiging gehouden met onder andere een taptoe. In de wagenhal van de hoofdwacht aan de Nieuwe Achtergracht vond vervolgens een receptie plaats waar o.a. door de burgemeester De Vlugt, brandweercommandant Gordijn en door de voorzitter van het Huldigingscomité toespraken werden gehouden. Deze laatste bood de brandweercommandant naast een kunstwerk tevens een herinneringskruis en oorkonde aan, met de mededeling dat deze aan alle leden van het korps zou worden uitgereikt.

Herinneringskruis 1874-1924 Brandweer AmsterdamHerinneringskruis 1874-1924 Brandweer AmsterdamHet is een vierarmig eenzijdig kruis van 26 bij 26 millimeter, met in het midden het ongekroond wapen van Amsterdam in een gestyleerd kransje. Op de armen staat te lezen: "AMSTERDAM-SCHE" (boven) "1874" (links) "1924" (rechts) en "BRANDWEER" (onder). Het kruis is voorzien van een oog en ring.
De keerzijde is geheel vlak.

Het ontwerp van het kruis is van D. Scholtus. Fabricage heeft plaatsgevonden bij de N.V. Koninklijke Nederlandsche Edelmetaalbedrijven Van Kempen, Begeer en Vos.

Naar het batonsoverzicht

Het lint is zwart en rood.

Van het kruis zijn ook miniaturen vervaardigd met een formaat van 17 bij 17 millimeter.


Bronnen

Zwierzina, W.K.F. (1935). Naamloze Vennootschap Koninklijke Nederlandsche Edelmetaal Bedrijven Ateliers voor Edelsmeed- en Penningkunst v/h Koninklijke Utrechtsche Fabriek van Juweelen, Zilverwerken en Penningen van C.J. Begeer. Koninklijke-Begeer. Penningen geslagen of gegoten in de jaren 1880-1935. 's-Gravenhage: N.V. Drukkerij Trio, p. 150 [439/40].

Met dank aan de heer G. van Weeghel voor het leveren van de afbeelding.