Home -> Medailles -> Brandweer -> Medaille 'Brandweer Nederland'

Medaille 'Brandweer Nederland'

Ingesteld in 1973 om te kunnen worden verleend bij bijzondere gebeurtenissen zoals een afscheid of een buitenlands brandweerbezoek.

De medaille komt voor in twee uitvoeringen: een legpenning van 50 mm in middellijn en een draagmedaille van 35 mm in middellijn.

De vormgeving is voor beide uitvoeringen gelijk:
De voorzijde vertoont het logo van de Brandweer Nederland: Een rood geëmailleerd schild met brandweerhelm, rustend op vlammen en een stel gekruiste brandweerbijlen en brandspuiten. Dit alles tussen de woorden "BRANDWEER" (boven) en "NEDERLAND" (onder).
De achterzijde is vlak en wordt gebruikt voor een inscriptie.

Naar het batonoverzichtNaar het batonoverzicht

Bij instelling had de medaille oorspronkelijk een rood-wit-blauw lint, maar begin jaren 1980 is dit veranderd in het huidige lint: twee gelijke helften van groen en blauw met in het midden een brede rode baan.

Het ontwerp van de medaille komt bij de Utrechtsche Firma A.L.H. Vrede vandaan. Sedert 1979 worden de medailles bij de Firma C.J. Begeer (thans Koninklijke Begeer B.V.) gemaakt.

Omstreeks 2005 werd het ontwerp van de medaille gewijzigd. Het basisontwerp van de medaille is nu vlak met aan de voorzijde het nieuwe logo van Brandweer Nederland: een gestyleerde vlam op een gestyleerd schild. Deze beiden uitgevoerd in zwart.
De keerzijde vertoont langs de rand de woorden "BRANDWEER" (linksboven) en "NEDERLAND" (rechtsonder), waartussen ruimte is voor een inscriptie.

De legpenning heeft een middellijn van 50 mm. De draagmedaille heeft een middellijn van 35 millimeter.

Naar het batonoverzicht

Het lint is rood en 'versierd' met de blauw-witte striping van de brandweervoertuigen.


Literatuur

"De Commissie Brandweeronderscheidingen van de KNBV en de NVBC", samengesteld door Ing. P.G. Doolaard, 1993
Website van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding