Home -> Medailles -> Weerbaarheidsverenigingen -> Nederlandsche Bond van Vrijwillige Burgerwachten |
Opgericht door Karel van Lennep en bedoelt om de gemeenten, die een eigen burgerwacht hadden, te verenigen. De Bond zorgde, met steun en onder toezicht van een door de regering aangestelde Inspecteur der Vrijwillige Burgerwachten, voor onderlinge saamhorigheid tussen deze plaatselijke burgerwachten door o.a. schietwedstrijden, bondsdagen en propaganda te verzorgen.
Ook verleende de Bond landelijke onderscheidingen.
Ingesteld in 1924 een uitgereikt aan hen die zich hebben onderscheidden door buitengewone verdiensten of uitstekende diensten aan de Burgerwachten in Nederland.
Het is een vijfarmig zilveren kruis met een breedte van 37 millimeter. Op de armen van het kruis is de afkorting "N/B/V/B/W" te lezen. In het midden is een rond schild geplaatst waarop een klimmende leeuw met zwaard en pijlenbundel is afgebeeld. Het kruis hangt aan het lint van een zilveren stedenkroon.
Er zijn twee verschillende modellen van dit kruis, waarbij het verschil in de bevestiging van de kroon en de ophanging zit:
Het lint, 37 millimeter in breedte, is verdeeld in vijf gelijke banen in de volgorde wit, lichtblauw, wit, lichtblauw en wit.
Ingesteld in 1924 als beloning voor verdienstelijke daden, verricht door of bewezen aan de Burgerwachten in Nederland.
Het is een ronde bronzen medaille met een middellijn van 41 millimeter. De voorzijde vertoont een rond schild met daarop een klimmende leeuw met zwaard en pijlenbundel. Rond dit schild zijn de wapenschilden van de (toen elf) Nederlandse provincies geplaatst: (van midden boven met de klok mee) Noord-Brabant, Groningen, Overijssel, Gelderland, Friesland, Limburg, Drenthe, Noord-Holland, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht.
De keerzijde toont een krans van oranjeloof waarbinnen, langs de binnenrand van de krans, de tekst "NEDERL:BOND VAN VRIJWILLIGE BURGERWACHTEN" te lezen is. Horizontaal in het midden geplaatst is de tekst "AAN VOOR BIJZONDERE TOEWIJDING" te lezen. Op de lege plaats kon de naam van de begiftigde gegraveerd worden.
Het lint, 37 millimeter in breedte, was wit met op 3 millimeter van de boorden een donkeroranje streep van 7 millimeter breed.
Deze onderscheiding werd ingesteld door de Bond in 1922 'teneinde een prikkel te scheppen om de leden eener Burgerwacht regelmatig te blijven doen oefenen.'.
De onderscheiding kon worden toegekend in meerdere graden, welke elk hun eigen eisen hadden.
Het Kruis voor Koningschutter is een 38 millimeter brede, blauw geëmailleerde, vijfpuntige ster, geplaatst over een vijfhoek bestaande uit stralen. In het midden van de ster is een bastion geplaatst, waarover de linksgewende leeuw uit het Nederlandse Rijkswapen en twee gekruiste geweren.
De keerzijde is vlak. De ophanging van het lint is een ring, welke aan de achterzijde van de bovenste arm is gesoldeerd en waardoor een andere ring loopt, waar het kruis mee aan het lint hangt.
Het lint is 25 millimeter breed en verdeeld in vijf banen: oranje (6 mm) - wit (4,5 mm) - blauw (4 mm) - wit (4,5 mm) - oranje (6 mm).
De uitvoering van het kruis was voor de verschillende graden als volgt:
Bax, dr. W.F. (1951). De Nederlandse ridderorden en onderscheidingen. Rotterdam/’s-Gravenhage: Nijgh & Van Ditmar N.V., p. 45.
Meijer, H.G., C.P. Mulder & B.W. Wagenaar (1984). Orders and Decorations of the Netherlands. Venray: eigen uitgave, p. 86.
Wagenaar, B.W. (2003). Vrijwillige Burgerwacht 1918-1940, Metalen Herinneringstekens. Venray: H.G. Meijer, p. 38-46.
Wilschut, E. (2019). Onderscheidingen van de Nederlandse Bond van Vrijwillige Burgerwachten en onderscheidingen toegekend door de Inspecteur der Burgerwachten (1919-1940). Zeist: Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen./p>