Home -> Medailles -> Onderscheidingen voor verdienste -> Kruis van Verdienste van de Koninklijke Vereeniging van Nederlandsch-Indische Oud-Strijders van Land & Zeemacht "Je Maintiendrai"

Kruis van Verdienste van de Koninklijke Vereeniging van Nederlandsch-Indische Oud-Strijders van Land & Zeemacht "Je Maintiendrai"

Ingesteld in 1903 ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de vereniging en uitgereikt aan verdienstelijke (bestuurs)leden in zilver of goud.

Het is een vierarmig gepareld kruis met ingesneden armen en gedekt door een Koninklijke kroon. In het midden van het kruis bevindt zich een medaillon. De voorzijde hiervan heeft de tekst: "AANGEB : DOOR DE / KON. VERG. V.N.I. OUDSTR. / JE MAINTIENDRAI / 26-12-'03.". Op de keerzijde in een lauwerkrans het opschrift: "UIT ERKENTELIJKHEID / AAN.    ".
Het gouden kruis had een middellijn van 27,5 millimeter, het zilveren 30 millimeter.

Naar het batonoverzicht

Het lint, 37 millimeter breed, is verdeeld in drie gelijke banen blauw-wit-geel.


Literatuur

Bax, dr. W.F. (1973, integrale herdruk). Ridderorden, eereteekenen, draagteekens en penningen, betreffende de Weermacht van Nederland en Koloniën (1813-heden)". Maastricht: A.G. van der Dussen B.V.
Bax, dr. W.F., Biemans, R. & Boutier, H. (2021). De geïllustreerde Bax. Ridderorden, eretekens, draagtekens en penningen (1813-1945). A Algemene draagtekens en penningen. Wageningen: Zonder uitgever, p. 394.