Home -> Medailles -> Onderscheidingen voor verdienste -> Ereteken voor Verdienste van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ereteken voor Verdienste van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ingesteld bij ministerieel besluit van 14 oktober 2010 als een blijvende herinnering aan bijzondere en persoonlijke verdiensten van een persoon voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken dan wel voor de internationale betrekkingen van het Koninkrijk der Nederlanden. Het besluit is vervangen door een nieuw ministerieel besluit van 21 maart 2011.

Het Ereteken kan worden toegekend in twee graden:
1. in goud
2. in zilver

Ereteken in zilver

Het Ereteken bestaat uit een 5 armige ster met tien geparelde punten en een lauwerkrans tussen de armen, gedekt met een Koninklijke kroon.
De armen van het Ereteken zijn groen geėmailleerd, met een brede witte rand. Het medaillon in het midden is blauw geėmailleerd met een witte rand.
Aan de voorzijde vertoont het medaillon het Rijkswapen, uitgevoerd in het desbetreffende metaal en op de rand het omschrift: "ERETEKEN VOOR VERDIENSTE". Het medaillon aan de keerzijde vertoont een geografische weergave van Nederland met rechts daarvan de bovenwindse en benedenwindse eilanden in het desbetreffende metaal afgebeeld. Het randschrift luidt: "KONINKRIJK DER NEDERLANDEN."

Het Ereteken in goud wordt aan een lint om de hals gedragen. Het Ereteken in zilver aan een lint op de linkerborst.
Het lint van het Ereteken in goud is 45 mm. breed en heeft de volgende kleuren: groen 5 mm., rood 2,5 mm., Nassau-blauw 30 mm., rood 2,5 mm. en groen 5 mm.
Het lint van het Ereteken in zilver is 36 mm. breed en heeft de volgende kleuren: groen 5 mm., rood 2,5 mm., Nassau-blauw 22 mm., rood 2,5 mm. en groen 5 mm.

Naar het batonoverzichtNaar het batonoverzicht

Wordt alleen een baton gedragen, dan wordt op de baton van het Ereteken in goud een rozet gedragen in de kleuren van het lint.

Het eerste Ereteken voor Verdienste in goud is op 14 oktober 2010 aan vertrekkend Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen uitgereikt.


Literatuur

Besluit Ereteken voor Verdienste van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Besluit Ereteken voor Verdienste van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nieuwsbericht Ministerie van Buitenlandse Zaken, vrijdag 15 oktober 2010