Home -> Medailles -> Nederlandse Rode Kruis -> Herinneringsmedaille 1870-1871 van de Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog

Herinneringsmedaille 1870-1871 van de Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog

Ook wel bekend als de Medaille des Konings. Tijdens de Frans-Pruissische oorlog van 1870-1871 stelde Koning Willem III het hoofdcomité van de Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog (zoals het Nederlandse Rode Kruis toen nog heette) in het bezit van medailles in brons en witmetaal om uit te reiken aan hen, die gedurende de oorlog, in functie van de Vereeniging, verbonden waren geweest en op de slagvelden of in de hospitalen dienst hebben gedaan.

Medaille des Konings, 1870Het is een ronde medaille met aan de voorzijde een afbeelding van een Rode Kruis-vlag, waarboven het jaartal "1870". Onder de vlag staat te lezen: "JOB.XXVI.12". In het randschrift de betreffende tekst uit de Bijbel: "ANIMA VULNERATORUM CLAMAVIT" ("... en roept de ziel van gewonden om hulp") met de datum "22 AUGUSTES 1864" (de datum waarop de eerste Conventie van Genève werd getekend).
De keerzijde vertoont in het midden het wapenschild van Genève en op een lint daarboven de naam van de stad. Onder het wapenschild is de datum "XXVI.OCT.1863" te lezen (de datum waarop de eerste Internationale Conferentie te Genève werd gehouden. Daar omheen staan de wapenschilden van de diverse landen met een nationale Rode Kruis-organisatie, te weten: Nederland, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Hessen, Italië, Portugal, Pruisen, Württemberg, Saksen, Oostenrijk, Beieren, Zweden/Noorwegen, Engeland, Amerika, Egypte, Rusland, Zwitserland, België en Baden.

Lint

De medaille werd gedragen aan een oranje neklint, 36 à 37 millimeter breed.

Van de bronzen medailles zijn miniaturen bekend met een middellijn van 16,5 millimeter.

In totaal zijn er 208 bronzen en 57 wit metalen medailles uitgereikt. De lijst van decorati is bekend.

Op initiatief van de graveur S. de Vries uit Den Haag zijn legpenningen, naar model van de draagmedaille, verkocht ten bate van het Rode Kruis. Deze legpenningen waren identiek aan de medaille en waren verkrijgbaar in goud, zilver en brons.


Literatuur

Gelpke, C., E.H. Müller, M. van der Steeg, L. Streefkerk, drs. F. Tebbe (2014). De Mens achter de Medaille. 100 jaar Rode Kruis-onderscheidingen. Den Haag: Het Nederlandse Rode Kruis, p. 5.
Verspyck, Jhr. G.M. (1967). Het Nederlandsche Roode Kruis (1867-1967). Nijkerk: Uitgeverij G.F. Callenbach N.V.
Wagenaar, B.W. (2005, maart). Het Nederlandse Rode Kruis en de Frans-Duitse Oorlog, 1870-1871. Decorare. 13, p. 10-17.