Home -> Medailles -> Draaginsignes -> Gewondenstreep

Gewondenstreep

De Gewondenstreep werd ingesteld bij MinisteriŽle Beschikking nr. 23 van 9 juni 1944. Zij kan worden toegekend aan de militair, die in oorlogstijd of in een periode van militaire actie, hetzij in- of buiten dienst, hetzij in- of buiten het actiegebied, tengevolge van vijandelijke of eigen actie (oefeningen, in de ruimste zin, hieronder niet begrepen) is gewond.
In een geval van een militaire actie in het kader van een optreden tot handhaving of herstel van de internationale orde en veiligheid wordt onder 'vijand' mede begrepen een der bij het conflict betrokken partijen.

Als specificatie wordt opgegeven welke verwondingen in aanmerking komen voor de Gewondenstreep, namelijk die verwondingen veroorzaakt

Een militair die in aanmerking kwam voor de Gewondenstreep diende aan de hand van een medische verklaring schriftelijk toestemming te vragen aan zijn korpscommandant tot het mogen dragen van de Gewondenstreep op de uniform. Na een tweede, derde, etc. verwonding kon toestemming worden gevraagd tot het dragen van een tweede, derde, etc. Gewondenstreep.

De Gewondenstreep is een goudkleurige bies/balk, 40 millimeter lang en 4 millimeter breed. Zij wordt gedragen op de linker ondermouw van de jas dagelijks tenue. Worden meerdere gewondenstrepen gedragen, dan dienen zij evenredig aan elkaar op 1 centimeter afstand van elkaar gedragen te worden.
Overigens mocht de Gewondenstreep alleen gedragen worden op de uniformen van de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht.

De Gewondenstreep is afgeschaft met de instelling van het Draaginsigne Gewonden in 1990.


Bronnen

Coenders, C.P., C. van Ekeris & B.C. Cats. De Mouwemblemen van het Nederlandse Leger. Breda: Uitgeverij "Brabantia Nostra", p. 52.
Keers, ing. B. (2002, november). Verwondingen onderscheiden (2). Decorare, 8, p. 8-18.

.